Index
Coordonate geografice Resurse turistice Trasee turistice Atractii naturale

Maramures

Imagine maritaImagine marita
"Centrul lumii"                    "Satul primordial"

Imagine marita  
"Tarāmul magic din Carpati"

sunt cāteva din sintagmele cu care ziaristi, scriitori, savanti, cercetatori, profesori, calatori straini califica o zona mirifica a Romāniei.


Maramuresul Istoric este nucleul a ceea ce originea Voievozilor Descalecatori Dragos si Bogdan aduna intre cele trei vai traditionale Viseu, Iza si Mara mai multa istorie decit in oricare parte a nordului Romaniei.

Coordonate istorice:

  • 1119 este anul īn care documente latine mentioneaza: Maramorisius, Maramurus, Maramorosius, Maramoros si Marmatia; īn cele grecesti, slave si poloneze: Maramores si Maramorīs (Filipascu). Numele provine de la rāul Mara conform Mihaly de Apsa.
    Viseu de Sus se afla geografic īn inima Maramuresului istoric si este una din localitatile sale reprezentative. Este o comunitate cu o populatie de 18.900 locuitori, cu 10 asezaminte religioase, centre de gravitatie ale comunitatii, semne ale crestinismului dar si ale unei īndelungi comuniuni a mai multor etnii: romāni, germani, maghiari, ucrainieni, rromi si alte nationalitati.
  • 1365 - februarie, 2-prima mentiune documentara sub forma „ambele Visae" (Viseu de Jos si Viseu de Mijloc) sunt daruite de regele Ludovic voievodului maramuresean Balk (conform „Diplome maramuresene din sec. XIV-XV" de Ioan Mihaly de Apsa, 1900).
  • 1385 - īntr-o diploma mentionata de Mihaly de Apsa apare pentru prima data numele Viseu de Sus;
  • 1453 - este mentionat kneziatul ambelor Visae cu rārile Wasser si Viseu;
  • 1489 - este mentionat numele localitatii Viseu de Sus
Photos gallery